Mitä urheilijan verikoe kertoo
Veriarvot kertovat paljon hyvinvoinnista ja siksi seuraan vuoden kahden välein verikoetuloksia. Omalla kohdallani seuraan tulehdus- ja rauta-arvoja, ferritiiniä, kilppareita, d-vitamiinia ja kolesterolia tarkimmin, kerron myöhemmin miksi juuri näitä. Aikaisemmin olen käynyt ottamassa verikokeet työterveyden kautta, mutta tällä kertaa yhteistyössä Puhdin kanssa sain laaja-alaiset tulokset. Erityisesti Fitness kisakaudella, kuten nyt, teetän verikokeet ennen ja jälkeen kisadieetin, jotta näen vastaavatko tulokset toisiaan.
Puhdin toiminta oli hyvin nopeaa ja vaivatonta. Kävin Seinäjoen Mehiläisessä ilman jonotusta tai paastoa ja sain tulokset parin päivän päästä. Puhdin sivuilta näkee kaikki Mehiläisen toimipisteet. Valittavissa oli kaksi vaihtoehtoa, joista valitsin jälkimmäisen:
- Puhti terveystarkastus
- Laaja Puhti terveystarkastus
Molemmat teisteistä sisältävät täydellisen verenkuvan lisäksi: kolesterolit, CRP:n, pitkäaikaisen verensokerin, kreatiniinin ja Pt-GeRe (munuaiset), ALAT (maksa), D-vitamiini, ferritiinin, tyreotropiini TSH (kilpirauhanen). Lisäksi laajassa tutkimuksessa on B12 vitamiini ja natrium.
Verikokeiden tulkinnasta
Verikokeita oli helppo tarkistella, kun tulos oli laitettu viitearvojen sisään janalle, josta voi jatkossa uusia verikokeita ottaessa helposti seurata ovatko tulokset muuttuneet. Viitearvojen ulkopuolella olivat tutut arvot, kuten kolesteroli, d-vitamiini vielä hieman, ja uutena munuaiset. Kolesterolin korkea arvo on perinnöllistä, ja kun yksittäin kolesteroliarvoja tulkitsee, niin kaikki pysyvät alle viitearvojen. Kolesteroli on dieeteistä riippumaton arvo, ja joskus ollut jopa 7, vaikka olen aina urheilut ja syönyt terveellisesti.
Fitnessurheilijan vitamiinit
Fitnessurheilijan kisadieetillä kannattaa varmistaa vitamiinien saanti käyttämällä monivitamiinia, ja erityisesti B- ja D-vitamiinia. Lyhyesti B-vitamiini osallistuu aineenvaihduntaan ja D-vitamiini vahvistaa luustoa, mutta niillä on myös useita muita tehtäviä. Varmista riittävä raudan saanti, sillä se vaikuttaa jaksamiseen, palautumiseen ja sillä on havaittu yhteys kilpirauhasen toimintaan. Myös omega 3 on tärkeä erityisesti dieetillä aineenvaihduntaa ja niveliä tukemassa, sekä dieetin jälkeen hormoonitoimintaa palauttamassa. Fitness kisadieetillä saattaa huomata hiusten lähtöä, kynsien haurastumista ja ihomuutoksia, jolloin biotiinia, eli B7-vitamiinia suositellaan käytettäväksi, sekä sinkkiä. Magneesium on hyvänä tukena sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa, sekä tukemassa lihasten ja hermoston normaalia toimintaa.
Treenaatko tavoitteellisesti
Facebookissa on tavoitteellisesti treenaavien ryhmä, jonne olet tervetullut! Ks. Facebook-ryhmässä jaan vinkkejä treeniliikkeisiin ja koko kehon hyvinvointiin. Lisäksi meillä on muutaman kuukauden välein valmennettavien kanssa yhteistreenejä ja mikäli paikkoja jää vapaiksi, olet tervetullut treeneihin mukaan. Pääasiassa treeniryhmässä on fitnessurheilijoita, mutta myös muusta kisaamisesta innostuneita, sekä tavoitteellisesti urheilevia, jotka haluavat haastaa koko kehoaan kuntosalilla parempiin tuloksiin ja hyvinvointiin.
Urheilijan hyvinvoinnin puolesta; Kati