Urheilijan uupuminen

23.09.2021

Usein urheilija väsähtää, kun tekeminen muuttuu pakonomaiseksi. Urheilija saattaa huomata keskustelevansa itsensä kanssa päivittäin ja hetkittäin sanoin; "nyt on pakko", "minun täytyy", "pakko jaksaa" jne. Sain valmiiksi juuri liikuntapsykologian perusopintokokonaisuuden viimeisen kurssin, jossa tutustuin urheilijan uupumiseen ja palautumiseen liittyviin asioihin, koska aihe on ajankohtainen. Omat ensimmäiset fitnessvalmennettavani kisaavat tänä viikonloppuna.

Urheilijan hetkellinen uupuminen ei haittaa ja palauttava uni korjaa usein tilanteen. Urheilijaa voidaan myös ylirasittaa hetkellisesti jakson, jolloin palautuminen korjaantuu muutamassa viikossa. MUTTA, jos kehon ja mielen tarvetta palautua ei huomoida ja rasitus pitkittyy, voi uupuminen muuttua krooniseksi ja urheilijan ylirasittaminen ylirasitustilaksi. Urheililjalle voi tulla myös burnout, mutta näistä lisää myöhemmin, kerron ensin oman tarinani urheilijana uupumisesta. 


Urheilijana uupumiseni 

Kisasin 2018 keväällä Fitness Classicissa. Samaan aikaan rakensimme taloa, valmensin ja hoidin päätyön, olin äitinä. Fiilis oli kevään kisoihin oikein hyvä ja latautunut. Huomasin, että dieetti oli helpompi kuin 2013 kisatessani. Olin motivoitunut ja tehnyt viisi vuotta kuntosalilla töitä, että pääsisin parempana lavalle. Kun ensimmäisellä dieetillä mietin mistä herkuista ja juhlista, kesägrillauksista joudun kieltäytyä, niin tällä dieetillä en mittinyt yhtään mistä jäisin paitsi. En säälinyt itseäni, koska tiesin mitä halusin.

Kisadieetin pituus oli 23 viikkoa, jonka aikana sain 18 kiloa pois. Jäin muutaman kilon päähän kisakunnosta. Tulosta ei tullut ja jatkoin syksyn Fitness Expoon, koska halusin sijoituksen, olinhan treenannut sitä varten viisi vuotta.  

Fitness Expo 2018
Fitness Expo 2018

Tilanne muuttui kevään kisojen jälkeen. Aloin miettimään pystyvyyttäni ja sitä, että vaikka pääsisin kuntoon, pärjäisinkö sittenkään. Mietin oliko järkevää vielä vielä kisata, huomasin pelkääväni epäonnistumista ja mietin kärvistelinkö kesän dieetillä turhaan. Kun kisat tulivat, eikä kisapäivän kunto ollut vieläkään parhain, menin hieman kainostellen lavalle. Meitä oli 17 kisaajaa ja 2 kisaajaa tippui eliminaatiokierroksella. Pääsin alkukilpailuun ja siinä vaiheessa melkein liikutuin tyytyväisyydestä. Pääsin toiseen vertailuun ja sijoitus SM 9. 

Tämän tarinan kerroin siksi, että halusin Sinun tietävän, kuinka paljon mielellä ja ajatusmalleilla on vaikutusta jaksamiseen.  

Kuukausi kisojen jälkeen tulin raskaaksi ja väsähdin. Pidin edelleen treenamisesta, mutta syömisiä en jaksanut kontroloida. Ei huvittanut ottaa edes aamuisin vitamiineja siten, niin kuin ne olisivat "pitänyt" ottaa. Vähän kuin protestoin itselleni, että nyt loppuu suorittaminen tältä osin. Ymmärrän, että väsymiseen vaikutti myös raskausajan anemia ja raskaus ylipäätään, mutta vuosi 2019 oli melko väsynyt.  Kevään 2018 kisoihin valmistautuessa mieleni oli hyvä ja ajatukset pystyvyydestäni optimistiset, mutta syksyn dieetillä kävin itsepuhetta, jossa epäröin, arvostelin ja haukuin itseäni. Valmentaja ei ollut tukena, sillä valmennussuhde ei ollut sellainen, että asioista  oltaisiin puhuttu. Silloin kisadieetti kävi väsyttäväksi, sillä sisäisen itsepuheeni ja oma ankaruuteni vei voimani. 

Ylikunto vai burnout

Burnout, eli loppuun palaminen, yhdistetään usein työelämään. Urheilijakin voi sairastua burnoutiin. Seuraavista oireista voi tunnistaa nämä sairaudet: 

Burnoutin oireita

  • Mielialavaihtelut ja motivaation lasku
  • Turhautuminen omiin tuloksia ja tekemistä kohtaan
  • Tunnehallinna haasteet ja käytöksen muutokset

Ylikunnon oireita

  • Suorituskyvyn heikkeneminen
  • Vastenmielisyyden tunne liikuntaa kohtaan
  • Lisääntynyt hikoilu ja rytmihäiriöt
  • kohonnut syke, verenpaine, vapina
  • Unihäiriöt ja ruokahalumuutokset
  • Psyykkisinä oireina ahdistus, masennus, hermostuneisuus ja ärtyneisyys
  • Sairaudet ja tulehdukset
  • Ihmissuhdeongelmat


Ylikunnon ja burnoutin ennaltaehkäisy

Burnoutiin sairastuminen on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa tietyt persoonallisuuden piirteet. Temperamentti vaikuttaa synnynnäisesti siihen, miten suhtaudumme yllättäviin asioihin. Toisaalta perfektionistinen luonne lisää vaatimuksia.

Valmentajana pidän tärkeänä, että urheilija oppii kuulemaan kehonsa ja mielensä tarpeita. Jos valmennus on kovin vaativaa, voi urheilijalla kuulematta oman kehon viestit, koska hän tekee mitä valmentaja haluaa. Toisaalta, jos urheilija kokee valmentajan olevan kovin vaativa, jää osa asioista kertomatta kuten se, että on väsynyt.


Turvallisuus ja luottamus lisäävät avoimuutta valmennussuhteeseen ja tutkimustulokset osoittavatkin, että valmennussuhteen laatu voi parantaa kognitiivista toimintaa sekä vähentää stressivasteiden ja uupumuksen tasoa. 

Urheilijan itsetuntemusta tulisi kehittää, jolloin hän voi tunnistaa paremmin kehon ja mielen tarpeet. Myös itsemyötätuntoharjotukset ovat hyvä keino keventää paineita ja oppia suopeutta itseään kohtaan. 


Huomioi:

  1. Miten puhut itsellesi? 
  2. Erotatko milloin kehosi on väsynyt ja milloin mielesi?

Ajatusmallien vaikutus urheilijan uupumiseen

Haitalliset ajatusmallit voivat uuvuttaa. Ajatusmalliin voi vaikuttaa jonkun  toisen sanoma tai tekemä. Kasvatuksella voimme vaikuttaa ajatusmallien syntyyn. Lapsuudessa koetut syyttelyt ja valitukset voivat seurata aikuisuuteen jääden ajatusmalleiksi. Haitallisia ajatusmalleja voi vaihtaa, mutta se vaatii satoja toistoja, ihan kuten fyysiset harjoitteet. Myös ei toivottua käyttäytymistä voidaan muuttaa avartamalla ajatusmaailmaa huomaten vaihtoehdot, kuten karttaa ajatus "minun pitää", voi kertoa itselleen, "minä voin" - aina on vapaus valita! 

Toimintasuunnitelma ja realististen tavoitteiden asettelu ovat myös ennaltaestämästä urheilijan uupumista. Jos tavoitteet ovat liian korkea, tai tuloksia tehdään täyttääkseen joidenkin muiden, tai vaikka valmentajan tavoitteet, ollaan vikatiellä. Urheilun halu ja tavoitteet tulee lähteä aina urheilijasta itsestään. Myös urheilu-uran lopetusajatuksista pitäisi pystyä keskustella rohkeasti.

Kehosi on viisaampi kuin mielesi! 

 Joskus huomaat vasta erilaisten mittausten, kuten verenpainemittauksen tai verikokeiden jälkeen, että kaikki ei ole kunnossa. Suosi siis palautumisessasi erilaisia mittauksia, seuraa syketasojen vaihteluja ja unta. Ota päiviä, että et suorita mitään, jolloin voit kuulla kehoasi paremmin.

Kiitos kun luit. Mitä ajatuksia, ja mitä huomoita heräsi aiheesta?


Urheilijan hyvinvoinnin puolesta;

Kati